Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár

A nagyvázsonyi Kinizsi-vár

A Balaton-felvidék, de talán a Dunántúl egyik leghíresebb vára: Nagyvázsony, Vázsonykő vára. Az utóbbi egy évben a kapcsolatom ezzel a várral egészen személyessé vált. 2017-ben, mikor elkezdtem dolgozni a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, mint középkoros régész, már tudtam, hogy át kell vennem kollégám, Nagy Szabolcs Balázs megkezdett munkáit. Ezek közül az egyik, a nagyvázsonyi vár feltárása.

Vár és kolostor a határon túli Zemplénben

Vár és kolostor a határon túli  Zemplénben

Zemplén vármegye névadó településének, az egykor mezővárosi ranggal és várral büszkélkedő Zemplén községnek nevezetességeit, és az északkeleti országrész egyik legnevezetesebb középkori egyházi intézményét, a leleszi premontrei kolostort keressük föl utunk során.

Éleskő vára a Kis-Kárpátokban

Éleskő vára a Kis-Kárpátokban

Számtalan vár nevében bukkan fel a „kő” kifejezés a Kis-Kárpátokban: Jókő, Korlátkő, Detrekő, Borostyánkő stb. Mi most a hegység középső részén, a legmagasabb csúcs (Záruby, 768 m) közelében emelt Éleskő várához látogatunk el.

Késmárk a Rákóczi-szabadságharc idején

Késmárk  a Rákóczi-szabadságharc idején

1703 júliusának huszadik napján a késmárki városháza falai között a városi tanács tag jai egy régóta áhított okiratot bontogattak lázas igyekezettel. Megérkezett végre Bécsből az I. Lipót császár kézjegyével ellátott kiváltságlevél, amely a sok viszálytól sújtott városnak a békés fejlődés lehetőségét biztosította.

Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban