Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nyújtód - LungaRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép

A Háromszéki-medence É-i részében, Kézdivásárhelytől 5 km-re ÉK-re esik Nyújtód (Lunga) falu. Középkori eredetű katolikus erődtemplomával eddig kevesen foglalkoztak, pedig az a többszöri átépítés ellenére gótikus elemekben ma is gazdag.

Nyújtód már a XIV. században önálló egyházközség volt. A pápai tizedjegyzékben 1332-ben, majd 1334-ben említik egyházát, mely feltehetően a mai templom helyén állt korábbi templommal azonos.

A ma látható templom építését a 15. századra teszik. Szent László tiszteletére szentelték. A 17. század első felében a romlásnak indult, Apor Lázár javíttatta ki, amikor sok reformátust visszavezetett a katolikus hitre. Az 1802-es földrengés megrongálta a templomot, 1821-ben megújították, 1880-ban ismét javításra szorult.

Az erődfal kapuján belépve a cinteremből szemünkbe ötlenek a templomhajó gondosan faragott gótikus kőrácsai, köztük a szabályos kőkockákkal szegélyezett támasztópillérei. Déli és nyugati toronyalji bejárójának kőkeretei szintén a gótika formavilágát idézik. Déli bejárója előtt a 18. századi barokk építészetre jellemző karélyos oromfallal koronázott portikus épült, és ugyancsak barokk jellegű a templom belső berendezése is. Hajója megőrizte eredeti gótikus formáit. Csúcsíves ablakai a déli oldalon szép faragott kerettel díszítettek. Az oldalbejáró kerete is csúcsíves. A régi szentély helyett újat építettek. A szenteltvíztartón az 1553-as évszám olvasható. Harangtornya barokk stílusban épült.

A templomot övező bevakolt, fehérre festett kerítőfal kb. 2 m magas. A 20. század elején részben visszabontották, lőréseit betőmték, tetejét manapság cserépfedés borítja.

Új feltöltések, frissítések
19NovNagybajom - Temető  ▪  Nagybajom - Koroknyavár  ▪  Nagyapold - templom  ▪  Nádasd - rotunda és lakótorony
18NovGímes - Gímes, Gimes, Ghymes
13NovVárna, Óváralja - Óvár  ▪  Murányalja - Murány
Ajánlott látnivalók
Kövesd vára, Cuieşti
BoksánbányaKövesd vára, Cuieşti
Vár
BacaVár
Keresési előzmények
Nyújtód - templom