Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Krivádia - CrivadiaRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Retyezát-hegység ÉK-i és a Kudzsíri- (Hunyadi-) havasok DNy-i részeinek találkozásánál, a Krivádiai (Banyicai) - patak mellett fekszik Krivádia község.

1453-ban poss. Krywadia, 1457-ben Kyewgye, 1498-ban Criuadia néven említik a helységet.

A településtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján, hogy a Havasalföldről a Vulkán-szorosán át Erdélybe ill. a Hátszegi-medencébe igyekvő kereskedőket megvámolhassa. Az így jelentős veszteségeket elszenvedő Hunyad megyei nemesek, élükön Brandenburgi Györggyel panaszt emeltek, mire Ferdinánd király 1529-ben megtiltotta a vámszedést Krivádiánál. Bár a toronyról nem hallunk többet, annyi bizonyosnak látszik, hogy még sokáig használhatták a kis erődítményt a szoros megfigyelésére, védelmére.

Az egyszintes, lőrésekkel ellátott, védőfolyosós építmény magassága 10 m, átmérője 13 m, falainak vastagsága 2 m. Ma is jó állapotban látható, csupán a tetőzete pusztult el.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 274-275.


GPS: É 45° 27.657 (45.460953)
K 23° 12.495 (23.208250)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció