Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Berethalom - Birthälm - BiertanRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Berethalom, templomerőd 

A dombtetőn álló, Szűz Mária tiszteletére szentelt templom 1282-ben már állt, ekkor János nevű plébánosát említi oklevél. Ebből az Árpád-korban épült templomból maradt meg a nyugati kapu néhány falfestmény töredékkel, a szentély alapjainak egy része, valamint két harang. A templom átépítését a 15. század elején kezdték el, és 1524-ben fejezték be, amire II. Ulászló és Zápolya János címere is utal a kapu felett. 

Az új csarnoktemplom hálóboltozatát karcsú pillérek tartják, zárókövek nélkül. A csillagboltozatos, sokszögzáródású szentély csúcsíves diadalívvel kapcsolódik a templomhajóhoz, ablakai kőrácsosak, halhólyagos motívumokkal díszítettek. A szentély bal oldalára tornyos szentségházat emeltek. A sekrestyeajtó gótikus, 1515-ös évszámot olvashatunk rajta. A déli és északi kapu reneszánsz stílusú.

A szentélyben egy 28 képből álló szárnyasoltár látható, amely Erdélyben ma a legnagyobb. Középső része, melynek 12 képe Mária életét eleveníti meg, még az előző templomból származik.

Egy 1468-as oklevélben az egyházi építményt már erődítettnek mondják. A templomot két kőfal veszi körbe: az egyik a fennsíkot övezi, a másik a domb lábánál húzódik. A nyugati, déli, és keleti oldalon egy harmadik falat is emeltek, amit két falszoros oszt meg. A belső kerítőfal négy toronnyal és egy bástyával van megerősítve. Mai formájában a 15. században építhették ki. Feltételezhető, hogy egy régebbi fal alapjaira emelték. A kerítőfal fölső részét a 19. században részét lebontották. Eredeti magasságát a tornyoknál lehet megállapítani. A falazat ma helyenként 12 méter magas. 

A templomhoz két feljárat vezet. A kocsiutat, ami négy kaputorony és kapuív között vezet, több csapórács és felvonóhíd védi. A templomtól délkeletre található a börtön, egy kétszintes bástya nyeregtetővel. A templomtól délre áll a katolikus torony. Fa védelmi szinttel és lőrésekkel rendelkezik. A földszinten freskók találhatók, melyek Jézust, egy angyalt, Szent Györgyöt páncélban, szenteket, Máriát a gyermekkel és a három királyokat, valamint Krisztust mint ítélőt, egy püspököt pásztorbottal és Krisztust mandorlában ábrázolják. A festmények elkészítése a 15. századra tehető.

A nyugati toronyban, ami egyben a kaputorony is, volt korábban a városháza (?). A kétszintes, félnyereg tetejű építmény ablakokkal, lőrésekkel és szuroköntőkkel rendelkezik. Az óratorony a templomtól északnyugatra áll, északkeleten pedig a mauzóleumtorony magasodik, melyben síremlékek találhatók. Ez utóbbi is rendelkezik gyilokjáróval, lőrésekkel.

A második kerítőfalban egy további lőréses kaputorony helyezkedik el. A harmadik kaputorony a templomtól délre található, a külső kerítőfalon. Egy további torony, a harmadik kerítőfalban, a templomtól nyugatra áll. 

A templomerődöt 1704-ben kurucok foglalták el, az ostrom során négy torony és néhány értékes belső berendezési tárgy elpusztult. 1913-ban a templomvár északkeleti tornyát püspöki mauzóleumnak rendezték be. A templomerőd ma UNESCO védelem alatt áll, azaz a világörökség része.

(Karczag Ákos)

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 577-578.

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 8.118 (46.135292)
K 24° 31.283 (24.521378)

Információ: Berethalom (Biertan) erődtemploma a település központi részén található. 1993-óta a Világörökség részét képező látnivaló, amely egész évben várja a látogatókat.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció