Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Trencséntölgyes - DubodielSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Trencséntölgyes vára

1396-ban a mai Trencséntölgyes(Dubodiel) falu helyén fekvő terület a Beznák családé volt. A falut először 1439-ben említik. A kiemelkedő sziklás dombon található erődítmény tehát valószínűleg sokkal régebbi, mint maga a falu. A rendelkezésre álló források szerint a domb területe már a történelem előtti időkben is lakott lehetett. Valószínűleg a 12-13. században egy középkori őrvár őrizte a Trencsénből Topolcsány várába vezető utat amely a középkorban itt haladt át. A vár helyét eddig nem vizsgálták, ezért a vár pusztulásának ideje ismeretlen. A várat egyetlen történelmi forrás sem említi, és nem sok információ áll rendelkezésre róla. Csak esetleges régészeti kutatások tisztázhatnák az erődítmény pontos formáját és korát. A helyszínt dél felől két kis kőbánya részben megrongálta. A 20. század elején állítólag még kőfalak maradványai voltak a dombon.

https://www.hrady.cz/hrad-dubodiel-trencin

GPS: É 48° 46.019 (48.766983)
K 18° 5.895 (18.098248)

Információk: a várhegyet északon egy földút kerüli meg. Erről az útról kapaszkodhatunk fel a várdombra, célszerű ÉK-i irányból indulni. Utat, ösvényt nem találtunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció