Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zabola - ZăbalaRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - Páva, templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Páva templom

A középkori eredetű pávai református templom a mai épület helyén állt. Orbán Balázs a régi templom félköríves szentélyét látva románkori épületnek tartotta azt. A 17-18. századi leírások alapján a templomot kőlábak erősítették, a szószéket 1715 körül a diadalív déli oldalára pozícionálták, a templomban éneklő karzat állt. A régi templomot még fazsindely fedte tornácával együtt. A templomot különálló kő torony egészítette ki ma is, egyes források úgy vélik 1616-ban épült, mások ezt csak egy átépítés idejének vélik, de mivel a fal korát a 17. századra teszik, így fentebbi évszám azonosíthatja az építkezések idejét. A toronyhoz kapcsolódó kőfallal kerített templomot egykori vártemplomnak vélnek.

Az új templom építésének idejét 1901-re teszik, melyet több forrás is megerősít. Az építés kapcsán azonban megfontolandó, hogy az épület mai alakját inkább jelentős átépítés során nyerte el. A keletelt hajót szélességével azonos félköríves apszis zárja keleti irányból, diadalív kíséretében.

Forrás: Danielisz Dóra, Háromszék református templomépítészete, II. kötet, Doktori értekezés melléklete

GPS: É 45° 52.771 (45.879517)
K 26° 11.160 (26.186005)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció