Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Stara Ploscica - Stara PloščicaHorvátországBánságBelovár-Körös történelmi vármegye - Greda (Greda)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Stara Ploščica – a Greda-i várhely, Polozsitica

Stara Ploščicán még ma is két várhely figyelhető meg. A régebbi a Dugačka gaji erőségben található, a fiatalabbik, a Račača patak Csezma folyói torkolatánál lévő síkságon.

A régebbi várhelyet „Gredá-nak” (am. zátony) nevezik, és az említett erdő nyugati széle melletti csatorna partján helyezkedik el, mintegy 500 méternyi távolságra a Staro Ploščicai templomtól.

Az alakja meglehetősen szokatlan és a maradványai alapján úgy tűnik, hogy kör, esetleg elliptikus alakja volt. A várhely közepén egy megközelítőleg négyszög alakú magaslat található, oldalanként kb. 30 méteres hosszúsággal.

Egy meglehetősen egyszerű belső sánccal volt körbevéve, melynek déli oldala egy háromszögletű magaslatot képez, ám az nem ismert, hogy mi volt a célja ennek a sáncnak, mivel négy helyen is át van vágva. Ezt a sáncot egy csatorna választja el a következő sánctól, melyet elliptikusra alakítottak ki. Ez a sánc két, egymástól kölcsönösen elválasztott darabból áll, melyek egyre kisebbedve észak felé folytatódnak.

A várhely délnyugati és nyugati oldalán figyelhető meg a harmadik sánc maradványai, melyek már alig láthatók. A központi földhalmon némi 14. és 15 századi kerámiát találtak. Ahogy a fentiekből látható, az egész objektum meglehetősen nagy pusztítást ét át, de a főbb részei fennmaradtak.

A várhely neve és múltja:

A legrégebbi forrásunk erről a várról, 1250-ből ered. Tudniillik, ekkoriban egy bizonyos Dyana de Garigh nemesasszony volt a Polozitichának nevezett földek tulajdonosa, mellette az itteni város polgárainak a földjei voltak.

Az 1263. esztendőben, Roh ispán megvette az fent említett Garicsi Diana fiától a földjeik azon részét, melyek Polozitichénél és a Zalatynyka patak mentén voltak. Nagyon valószínű, hogy ez alkalommal eladták az itteni várukat is, míg őket 1273-ban, Kun László király megerősített a garesnicai megyében lévő birtokaikban és magában Garicsban is.

Az 1288. esztendőben (Kőszegi) Miklós bán elcserélte az Egerwari javait Polosnicháért, melynek akkoriban (Héder nembéli Kőszegi) Iván nádor volt a tulajdonosa.

A falu ekkortól, mind gyakrabban, a Polosnicha név alatt tűnik fel, mely valamikor 1306. környékétől, már csak a grcsinai várra vonatkozott.

Ez a várhely a maga stílusjellegzetességeivel, teljes mértékben a többi, 14. és 15. századi, kör alakú várakra hasonlít, mellékesen ezt a felvetést a várról fellelt inventárium is bizonyítja.

Források:

Lovrencevic, Zvonko - Középkori várhelyek Bilogoréban (MEDIEVAL HILLFORTS IN BILOGORA)
Lovrencevic, Zvonko - Srednjovjekovne gradine u Bilogori, u: Arheološka istraživanja u Podravini i kalnicko-bilogorskoj regiji,
"Posebna izdanja Hrvatskog arheološkog društva", Zagreb.

Fordította és összeállította: Szatanek József

Köszönjük Hajdú Istvánnak a helyszínen készített és a számunkra átadott képeit!

GPS: É 45° 45.634 (45.760574)
K 16° 53.576 (16.892933)

Információk: A "Gredá-nak" nevezett várhely a településtők keletre említett erdő nyugati széle melletti csatorna partján helyezkedik el, mintegy 500 méternyi távolságra a Staro Ploščicai templomtól.

A "Greda" nevű várhely, illetve a második, település mellett található grcsinai vár megközelítéséhez a csatolt térkép használatát javasoljuk!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció