Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Velika PeratovicaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Redak ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Velika Peratovica – Redak

Lovrenčević leírása alapján dr. Tatjana Tkalčec csapatával Velika Peratovicában próbálta azonosítani a várhelyet. Velika Peratovicát és Lončaricát is házról házra járták be olyan lakókat keresve akik segíthettek az azonosításban.

Egy fiatal Ilija Aščić úr (újonnan letelepedett állattenyésztő) mutatta meg a Redak pozíciót, amelyről hallotta, hogy török vár vagy ​​városként emlegették. A réti bozótban egy téglaépítésű épület (több helyen téglatöredékek) maradványait azonosították.

Kb. 20 m-re ÉK-re egy árok (vagy út?) látható, ahol téglatöredékek, valamint töltés (minden kelet-nyugati irányban) is megfigyelhető. Magára a terepen arra a következtetésre jutottak, hogy nincs klasszikus középkori magaslat, árok és sánc, amely egy középkori építkezésre mutatna, és talán egy fiatalabb korszakból származó épületről van szó.

Egy utólag felülvizsgált légi felvétel azonban erről a teljesen ismeretlen helyszínről arra a lehetőségre utal, hogy egy nagyobb komplexumnak csak egy kisebb részét vizsgálták meg. Ugyanis megfigyelték, hogy ezen a réten a fákkal borított terület egy nagy, 140 x 140 m méretű négyszöget alkot, és lehetséges, hogy ez egy ilyen alakú és méretű külső sánc. Ennek a sáncnak az ÉNy-i sarkán vették észre a téglaépítésű épületet.

Forrás: Tatjana Tkalčec - Rekognosciranje srednjovjekovnih gradišta na području bilogorskog kraja i Zapadne Slavonije 2011. g.-Field survey of the mediaeval earthen fortiications in Bilogora region and the Western Slavonia during 2011

Terepbejárásunkkor, 2023.dec.03.-án, azt tapasztaltuk, hogy az erdészeti munkákkal teljesen elpusztították a lelőhelyet. Az ÉNy-i sarokban, egy kis kiemelkedésen,  még megtaláltuk a téglatöredékeket és azonosítani lehetett egy kb. 1 m magas peremet, mely talán sánc is lehetett korábban. (hip)

 

GPS: É 45° 45.330 (45.755505)
K 17° 16.096 (17.268261)

Információk: a feltöltött térképek segítségével, kb. 1,5 km túrával, földúton megközelíthető az erődítés helye.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció