Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gyimesbükk - FăgetRomániaErdély és PartiumCsík történelmi vármegye - Rákóczi vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

A Gyimesbükkhöz (F�get) tartozó Gyimes települést elhagyva a Tatros-folyó éles kanyarulatánál találjuk a Gyimesi-szorost. A folyó kanyarulatának belső íve fölé emelkedik a Kőorr nevű hegycsúcs, amelyen a Rákóczi vár romjai találhatók. Valamikor a 17. század folyamán épülhetett fel. Egyes vélemények szerint 1626 körül építette Bethlen Gábor. A várat akkor nevezték el a fejedelemről, mikor azt az 1700-as évek kezdetén a Gyimesi szoros védelmére II. Rákóczi Ferenc megerősítette. A várat 1741-ben is említik.

Orbán Balázs 1868-ban így ír róla: „Jobbról a festőileg idomult sziklaszálakkal ékes Apahavas magasul fel, az oldalában lévő Áldomás mező felett várrom alakját utánzó sziklacsúcs a Kőor vagy Kőcsup emeli fel szeszélyes szemcsaló szirtbástyáit, melyet mi még egészen közelről is lovagvárnak hittünk. A kőcsuptól éles sziklagerincz nyulik le egészen a Tatros völgyéig, ennek – a völgyet összeszoritó – magas meredek előfokán van egy szép fekvésű erőd (Blockhaus), mely feltehetőleg a régi Gyimes vára helyén fekszik, s annak romjaiból épült. Ezen erődhöz 134 lépés fedett folyosó vezet oly meredeken, hogy gyalog is nagy fáradsággal lehet oda fel jutni, s mégis 1789-ben fel- és lelovagolt azon egy Lacz András nevü székely huszár.”

A Gyimesi vám megmaradt épületétől indulva a kis csúcs felé egy újkori lépcsősor vezet fel. A sziklás platón, a 25 m x 10 m-es területen fekvő vár kerítőfalának készítésekor a várba építették be az É-i oldalon lévő függőleges sziklafalat is. A vár D-i falsíkja 3-4 m magasan helyenként ma is áll. A K-i várrészben egy 8 x 6 m-es téglalap alakú helyiség maradványa látható, melyen belül egy kb. 2 m átmérőjű mélyedés figyelhető meg. Utóbbi talán ciszterna maradványa lehet. A vár D-i falának Ny-i meghosszabbításában a hegygerinc D-i oldalán hosszan végigfut egy sáncvonulat.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 222-227.


GPS: É 46° 33.325 (46.555424)
K 26° 6.572 (26.109535)

A vár a Gyimesi szoros fölé nyugatról emelkedő Kőorron állt. Ma a 20. sz.-i lépcsőn könnyen megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció